Jag skriver mycket om pensioner. Bakgrunden är ett stort intresse, i sig sprunget ur flera omständigheter: som att jag arbetat som redaktör för ett pensionsnyhetsbrev, Pensioner & Förmåner, att jag skrivit en D-uppsats om egenföretagares pensioner, (för övrigt omarbetad till en rapport för Småföretagarnas Riksförbund), och att jag själv måste spara till min pension i egenskap av egenföretagare.
Det är också en viktig och intressant arbetsmarknadsfråga och en viktig näringspolitisk fråga.
Ibland hittar jag egna nyheter inom området. En riktig ”Å fan!-ism”-nyhet från 2021 var ”Ingen skatt för 66-åringar som jobbar och skjuter på pensionen” (Dagens Arena 2021).
Artikeln beskriver hur olika skattesänkningar och avdrag gör att staten i princip betalar en grupp människor för att jobba, i stället för att ta ut skatt av dem.
Den som läste Var tredje pensionskrona kommer från tjänstepension fick också förhoppningsvis en klarare bild av hur enormt mycket tjänstepensionerna betyder för de som går i pension i dag.
En tredje intressant pensionsartikel från 2021 var min intervju med socialförsäkringsministern, Ardalan Shekarabi, där han förutom att ännu en gång argumentera för höjda pensionsavgifter, bland annat beklagade att riksdagen stoppat regeringens planer på att införa krav på tjänstepensioner till de anställda på de företag som vinner offentligaupphandlingar. Han uttryckte också förståelse för att riksdagens pensionsgrupp blir allt mer ifrågasatt, om inte en den lyckas åstadskomma höjda pensioner.
Den blocköverskridande vårdaren av pensionssystemet, Pensionsgruppen, har också lett till en hel del artiklar. När detta skrivs 2022, är det väl ingen som riktigt vet om den kommer överleva valrörelsen. En upplösning kommer nog många att beklaga, inte minst för att den har beskrivit som det bästa med det svenska pensionssystemet. Se till exempel intervjun med den australiska statsvetaren Adam Hannah som forskat på saken.
Det händer alltså att jag får möjlighet att djupdyka i någon av pensionsystemens alla delar.
Ibland handlar det dock om snabbare nyheter, som när Läkarförbundets medlemmar nyligen fick ett nytt pensionsavtal.
Just småföretagares, speciellt soloföretagarnas, pensionssparande är ett ämne som intresserar mig mycket. Jag är ju själv egenföretagare. Vid flera tillfällen har jag skrivit om olika sätt att spara och förhålla sig.
I april 2022 skrev jag åt Arbetsvärlden artikeln ”Konsulternas råd kan sänka egenföretagares pension”, som bland annat tog upp de senaste iakttagelserna från Pensionsmyndigheten och ett par andra aktörer. Det visar sig att förvirringen bland en stor grupp egenföretagare alltjämt är stor, och att inte ens alla bokföringskonsulter ger vettiga råd. Ofta för att de inte har koll på det ibland rätt svårgenomträngliga regelverket, vad det verkar.
Tidgare hade jag berört ämnet i bland annat ”Pension för dem med enskild firma en djungel (5 april 2019, Bonnier Business Media), som blev en av branschpublikationen Pensioner & Förmåner Insights mest lästa under det året. (Tyvärr försvann inte alla frågetecken kring hur egenföretagare kan och bör spara tyvärr. : ))
Rickard Jakbo